DUURZAME BRUILOFT - TIPSDUURZAME BRUILOFT - TIPSIk hou echt van de reuring van een groot feest, maar ik moet erkennen dat veel bruiloften niet duurzaam zijn; de reis die nodig is om iedereen op één plek te verzamelen, de voedselverspilling bij een diner, de verpakkingen en versiering die voor vele extra kilo's overbodige plastic kunnen zorgen, etc....

Niet gaan trouwen is natuurlijk geen optie; daarom heb ik hier een aantal tips waarmee je de carbon footprint van je bruiloft kunt reduceren. Er bestaat geen perfect co2 neutrale bruiloft, ga dus niet krampachtig je bruiloft 'uitkleden', maar wees je bewust van je keuzes en pas toe wat voor jouw belangrijk en haalbaar is. Je kunt niet alle problemen van de wereld oplossen met een bruiloft, maar je kunt ernaar streven om meer duurzame en milieuvriendelijke keuzes te maken, en je weet maar nooit, misschien inspireer je gewoon andere stellen om hetzelfde te doen!

Wat kan jij doen om ervoor te zorgen dat je bruiloft in ieder geval meer duurzaam is? 10 haalbare ideeën:


KIES JE LOCATIE VERSTANDIG

Het is geen geheim dat vliegtuig- en auto-verkeer erg milieuverontreinigend is, dus het is een goed idee om na te denken over hoe jij en je gasten naar de trouwlocatie zullen reizen. Een buitenlandse bruiloft betekent veel reizen per vliegtuig, en een locatie op een afgelegen locatie betekent veel reizen per auto. Ik ben een groot voorstander van trouwen op een prachtige (niet of minder traditionele, lekker ver weg) locatie, maar kijk dan nog eens goed naar de gastenlijst en hou rekening met wat de minste vliegtuig- en autoritten vereist of wellicht kan je er voor kiezen om het aantal gasten te verminderen.


CHECK JE LEVERANCIERS

Hoe duurzaam je bruiloft kan zijn, is enorm afhankelijk van hoe je locatie/leverancier werkt. Sommigen zijn misschien net pas bezig met recycling, terwijl anderen bijvoorbeeld al een veganistisch pakket aanbieden of CO2-neutrale label hebben verdiend, en dus het duurzame spel ver vooruit zijn. Wil je meer weten over het co2-neutrale label, kijk dan op http://www.co2-neutral-label.org, steeds meer bedrijven zullen dit label krijgen in de loop van de tijd, dus check regelmatig. We hebben ook eenpaar vragen om aan je trouwlocatie te stellen, om zo een duidelijker beeld te krijgen van de duurzaamheid van je locatie en leveranciers: Hoe verwerk je overgebleven voedsel? Waar haal je je ingrediënten vandaan (als ze de maaltijd verzorgen)? Wat is je plastic beleid? Wat voor soort reinigingsproducten gebruikt je? Ben je betrokken bij initiatieven voor groen of goed doel?


MAAK JE MENU MILIEUVRIENDELIJK

Deze tip borduurt verder op de vorige; Of je locatie nu het diner verzorgd, of je huurt een apart team in, zoek naar een bedrijf dat duurzaamheid hoog in de vaandel heeft staan en die waar mogelijk biologische, lokale, Fairtrade en duurzaam geproduceerde ingrediënten gebruikt. Een veganistisch of vegetarisch menu zal ook de carbon footprint van het diner verminderen, maar als dat te drastisch voor je is, streef dan naar een menu dat voor 50% vegetarisch is. Je alcoholische drankjes kan je ook vinden bij lokale wijnhuizen, distilleerderijen en brouwerijen en is een geweldige manier om je ecologische voetafdruk te beperken. Er bestaan natuurlijk ook duurzame bruidstaarten, koffie en thee! Vraag je bakker of ze biologische, lokale en Fairtrade-ingrediënten kunnen gebruiken en seizoensfruit in het recept kunnen opnemen.


BEPERK JE PAPIERGEBRUIK

Veel milieubewuste koppels kiezen er al voor om alle huwelijkscorrespondentie digitaal te doen om papierverspilling te voorkomen, maar persoonlijk hou ik te veel van echt papier in mijn handen om helemaal van het gebruik van papier af te zien. De bewegwijzering kan op hout (en is dan na je bruiloft heel leuk om in je eigen tuin te zetten). De uitnodiging, gedrukte tafelplannen en menu's kunnen op gerecycled papier afgedrukt worden.


DUURZAME KLEDING

Er zijn een paar verschillende manieren waarop je kan kiezen voor duurzame bruidsmode; je kan een vintage of tweedehands jurk kopen, maar je kan er ook voor kiezen om je jurk na het dragen te recyclen, tot een ander kledingstuk (die je vaker gaat dragen) of je jurk door te verkopen aan een nieuwe bruid. Het is ook een optie om ontwerpers te steunen die hard werken om eerlijke voorwaarden te garanderen voor hun kledingarbeiders en die stoffen kopen van leveranciers die hetzelfde doen. Een paar duurzame bruidsmode ontwerpers zijn: Celia Graceen Sanyukta Shrestha. Vintage jurken zijn te koop bij onder andere: Laura Dols Antieke TrouwjurkenJapon Vintage Trouwjurken of via Marktplaats.

Ook bij het kiezen van je sieraden kan je duurzame keuzes maken -kies conflictvrije stenen en fairmined-metalen, koop tweedehands of zoek naar merken met een Fairtrade of duurzame productie. Zie bijvoorbeeld de prachtige creaties van Mio sieraden.


DUURZAME & DIERPROEFVRIJE HUWELIJKSMAKE-UP

Duik je make-up la in en schoon hem op. Als je het nog niet hebt gedaan, probeer dan zoveel mogelijk dierproefvrije, zero-waste en/of lokaal geproduceerde producten te gebruiken. Je kunt ook je kapper en visagist vragen of ze duurzame producten willen gebruiken voor je make-up en haar op je bruiloft. Neem ook eens een kijkje op het blog van Mariëlle https://thegreenguide.nl, over dierproefvrije make-up.


LOCALE BLOEMEN

Je kan er voor kiezen om af te zien van snijbloemen en te kiezen voor kruiden en planten in pot. Afhankelijk van de tijd van het jaar kan je bloemist mogelijk lokaal geteelde bloemen kopen, enkele seizoensalternatieven voorstellen of levende planten leveren. Het is ook de moeite waard om met hen te praten over wat er met de bloemen na de bruiloft gebeurt - ze kunnen misschien regelen dat ze aan een plaatselijk ziekenhuis oid worden geschonken.


DUURZAME AANKLEDING

Als het gaat om bruiloftsdecoratie, hebben sommige trends een grotere impact op het milieu dan andere. Hoewel sommigen dol op ze zijn, kunnen ballonnen en luchtlantaarns behoorlijk schadelijk zijn voor het milieu en voor de lokale fauna. Voor een milieuvriendelijkere bruiloft kan je denken aan recyclebare of herbruikbare items zoals glaswerk, gors, macramé, lint, boeken en vintage kandelaars (ook evt te huren). Het is dus duurzamer, en vaak ook mooier om herbruikbare decoratie te kopen, zoals stoffen linten, rustieke houtblokken en vergeet vooral niet wanneer je confetti gaan gebruiken om ervoor te zorgen dat dit biologisch afbreekbaar is! Zie ook https://bladconfetti.nl voor biologisch afbreekbare confetti en https://happyvintage.nlhttps://madamepetite.nl voor het huren van tof decoratiemateriaal.


VRAAG OM GESCHENKEN WAARMEE JE IETS TERUGGEEFT AAN DE AARDE

Huwelijkscadeaus waarmee je iets terug kan geven aan de aarde/mensheid, hoe mooi is dat! Je kan geld inzamelen voor goede doelen of donaties vragen voor liefdadigheidsinstellingen. Er zijn veel goede doelen die zich bezig houden met het milieu en die jouw steun goed kunnen gebruiken, waaronder Greenpeace, en ook organisaties die werken aan het oplossen van problemen in de kledingindustrie, zoals Anti-SlaveryCare InternationalSchone Kleren Campagne, of een organisatie voor de preventie van kindhuwelijken zoals Too Young To Wed. Je kunt je gasten ook aanmoedigen om een ​​boom te planten! Misschien zelfs in jullie eigen tuin!


VERANTWOORDE HUWELIJKSREIS

Je huwelijksreis is een eenmalig groot avontuur, dus ik ga je niet vertellen dat je het op een boerderij op 100 km van je huis moet doorbrengen (tenzij dat is wat je wilt natuurlijk!) Overweeg een reisbureau dat gespecialiseerd is in verantwoorde vakanties, en probeer lokale hotels, winkels en attracties te ondersteunen wanneer je op je reisbestemming aankomt. Ook zijn er mooie alternatieven voor bestemmingen ver weg; https://www.natuurenmilieu.nl/blog/betere-bucketlist-bestemmingen/. De reisorganisatie Koning Aap is door de Rank a Brand uitgeroepen tot de meest duurzame reisorganisatie van Nederland.Al met al zijn er genoeg mogelijkheden om je bruiloft 'Guilty-free' en toch bijzonder mooi te vieren!