BRUILOFT - Wanneer plan je de fotoshoot in

Trouwdag met fotoshoot

Die fotoshoot tijdens je bruiloft, wanneer kun je die nou het beste plannen? Er zijn twee opties, namelijk in de ochtend/vroege middag, voorafgaand aan de ceremonie of juist in de namiddag, nadat jullie elkaar het jawoord gegeven hebben. Beide varianten hebben voordelen en nadelen. Denk bij een complete fotoshoot aan zo’n anderhalf tot twee uur tijd. Dit is inclusief reistijd en eventueel ook nog twee locaties in plaats van één.


Voordelen van een ochtend/vroege middag fotoshoot

Wanneer je er voor gaat om de shoot in de ochtend/vroege middag te plannen, moet je rekening houden met het feit dat je dag vroeg gaat beginnen. De meeste stellen hebben hun trouwceremonie ergens tussen 11:00 en 16:00 en dus plan je daarvoor die daadwerkelijke shoot. Omdat de voorbereidingen vaak ook 2 tot 3 uur duren moet je die tijd er nog afhalen. En dan hebben we het nog niet gehad over dat kwartier dat je nodig hebt om even snel te lunchen, de reistijd van en naar de fotoshootlocatie en de reistijd naar het gemeentehuis of jullie trouwlocatie. Het nadeel is dus dat je vroeg op moet staan, maar een heel groot voordeel is dat je gasten totaal niet op je hoeven te wachten. Ze komen vaak pas voor de ceremonie en als je de shoot voor die tijd doet heb je de hele middag om lekker te kletsen, felicitaties in ontvangst te nemen en taartjes te eten.

Een ander klein nadeel is dat veel bruidsparen bang zijn dat ze vroeg op de dag juist heel erg gespannen zijn. Het grote moment, de ceremonie, moet immers nog komen. Toch merk ik vaak dat bruidsparen het wel erg fijn vinden om lekker relaxed nog wat tijd door te brengen voordat de ceremonie gaat beginnen.

Je kan ook kiezen voor de fotoshoot in de ochtend met erbij nog een korte fotoshoot in de late namiddag.

Even een korte overzichtelijke samenvatting van ochtend/vroege middagshoot:

+ Je hebt de shoot gehad en kunt daarna alle tijd van de wereld bij je gasten zijn.

+ Wanneer het in de ochtend blijkt te regenen kun je vaak als alternatief nog een korte shoot in de middag doen. Je bent dus iets flexibeler.

– De kans bestaat altijd dat er een vlekje op je jurk komt.

– Je moet elkaar dan wel van te voren willen zien (i.p.v. tijdens de ceremonie).

– Je moet vroeger opstaan.

Voordelen van een middag of avondshoot.

Ik had jullie een tweede optie beloofd, namelijk de middag- of avondshoot. Bij deze optie kun je vaak iets later op de dag beginnen, maar snoep je die tijd juist weer van de receptie af. Daar waar je bij een vroege shoot meer relaxte tijd hebt voor elkaar, wordt er bij een middagshoot een deel van de receptie gereserveerd voor fototijd. Wanneer bruidsparen voor deze optie gaan hebben ze vaak een iets kortere fotoshoot, omdat alle gasten al aanwezig zijn en dus “vermaakt” moeten worden op het moment dat jullie voor de fotoshoot weggaan.

Veel bruidsparen kiezen er dan ook voor om de fotoshoot op de trouwlocatie/receptielocatie te doen, zodat ze geen tijd kwijt zijn aan het reizen met de auto. Nog een leuke tip: je kan een leuke activiteit plannen voor je gasten, bijvoorbeeld een wijnproeverij, oud-Hollandse buitenspelletjes (als het lekker weer is) of een salsaworkshop. Ook kan die fotoshoot in de middag juist een heerlijk moment voor jullie tweeën zijn, je kunt namelijk even weg sneaken bij de gasten en een romantisch momentje hebben.


Een samenvatting van de voordelen en nadelen van een latere shoot:


+ Je dag kan wat later beginnen, uitslapen dus!

+ Je hoeft iets minder bang te zijn dat je kleding vies wordt, want de ceremonie is al geweest.

+ Het licht is vaak wat mooier (omdat de zon niet meer zo hoog staat).

+ De ceremonie is geweest, dus is de shoot lekker ontspannen.

– Je moet wel een deel van de receptie weggaan bij jullie gasten. Wanneer jullie ceremonie vrij laat is en het diner vrij vroeg, kan dit lastig zijn.

– Je hebt, in het geval van slecht weer, minder uitwijkmogelijkheden. Wanneer de shoot niet NU plaatsvindt, kun je niet uitwijken naar een later moment op de dag, omdat het dan vaak al donker is.

Trouwdag zonder fotoshoot

Wanneer je besluit om geen fotoshoot te hebben tijdens je trouwdag dan vind ik dat ook helemaal prima. Dit zijn vaak heel relaxte bruiloften qua planning, omdat je niet die twee uur bezig bent met de fotoshoot. Vaak komt zo’n dag neer op een wat latere start, bijvoorbeeld rond 11:00. Na die voorbereidingen ziet het bruidspaar elkaar rond 14:00 waarna ze de ceremonie hebben en aansluitend de receptie/borrel, het diner en een eventueel feest. Wanneer ik dit soort dagen vastleg werk ik dus volledig fotojournalistiek; ik maak een spontaan verslag van jullie dag, zonder dat moment waarbij jullie met z’n tweetjes op de foto gaan. Een heerlijk relaxte dag, geen officiële fotoshoot en toch mooie foto’s hebben van elkaar.